Rasmus

2009-05-16 RasmusFin RasmusCool RasmusHotellet
Foto: Eva Swensson och 2x Maria Lundberg

SVCH J DKJCH SEJ(gs)CH FINJCH NORDJCH NOUCH SEUCH DKUCH NORDUCH Ad Hoc’s Unbreakable

E: Braelair Green And Gold U: Sub Terram Lätt Som En Plätt
Född: 2004-09-27
Registreringsnummer: S64338/2004

Rasmus samägs med Eva Swenson

För att se fler bilder på Rasmus så klicka här för Facebook album.

Vi tog över Rasmus den 15 agusti 2007. Han bor till vardags hos Eva och hennes borderterriers Signe och Sixten i Simrishamn. När vi tog hand om Rasmus var han en lite asocial herre. Han fördrev dagarna med att gå egna runder i skog och mark, decimera antalet höns på granngården samt patrullera den närliggande golfbanan. Nu är han en helt underbar border som är följsam, lätthanterad och som älskar att hitta på saker. Han har ett mycker bra temprament och har en cool attityd.

Viltspåret går i ett bra tempo och han är väldigt spårnoga. Det tog ett tag att träna upp hans mentala ork men nu har han inga problem med det. Den 1/5-09 nosade Rasmus upp det i mattes ögon så efterlängtade championatet och fick sin första titel SVCH.

Rasmus är utställd i Sverige där har han två cert, R-cacib och flertalet bästa hane placeringar. I Danmark har han två cert, två cacib, blivit bästa hane samt BIR. I Norge ett cert och andra bästa hane placering och i Tyskland har Rasmus två VDH cert. Han är väldigt lättvisad, han tycker det är kul, -plus att man får godis hur lätt som helst enligt Rasmus. 12+13/10-2013 åkte jag till Letohallen i Norge för att prova lyckan ännu en gång med Rasmus, det blev maximal utdelning. Lördagen blev Rasmus BIR med Cert och söndagen BIM med Cert, därmed Norsk Utställnings Champion, och Svensk, Dansk och Nordisk Champion på köpet :D! Vilken lycka med en hund som precis fyllt nio år.

När det kommer till grytträning så är Rasmus heltaggad och det är enda gången som han någonsin drar i koppel. I Danmark har han tre cert i vinnarklass vilket ger titeln DKJCH (danskjaktchampion). I Sverige har han Godkänt grytanlagsprov sprängare och det kopplat till danskt championat ger honom även SEJ(gs)CH (svenskgrytjaktchampion). I Finland har han klarat två B-prov. Det dröjde ända till sommaren 2012 innan Rasmus fick träffa den finska räven igen. Men då gjorde han det med bravur och fick maxpoäng A50 och kan nu lägga till två titlar i sin rad, FINJCH finskjaktchampion och NORDJCH nordiskjaktchampion.

Det har även blivit en del grytjakt för Rasmus och han söker av jobbat bra. Han har sprängt räv några gånger under jakt. Vid grytjakt på räv i februari 2010 hittade Rasmus istället en grävling. När han inte kommit upp efter ett dygn så började vi gräva upp grytet (hade inte pejl på honom) i vår jakt på Rasmus. Efter 45timmar i grytet tog vi hjälp av en minigrävare och efter ytterligare fem timmars grävande med den så mötte Rasmus oss i en grytgång. Han ville jobba lite till med grävlingen men det satte matte stopp för. Han är sannerligen en terrier.
Ovanjordsjakten blir inte Rasmus huvudsyssla då han främst är grythund. Dock får han vara med några gånger per säsong. Han söker ut fint och driver med skall vid tät och/eller synbar kontakt med viltet.

17 valpar i fem kullar har det hittills blivit efter Rasmus. En privatperson och Ground Workers, Sjödjurets, Lappstintans och Carmal’s kennel har använt Rasmus i avel.