Råttan

RattanBornholm1   RattanGlimminge Rattan
Foto: Maria Lundberg, jag själv och Maria Lundberg.

SVCH J Ground Workers Curse

E: Tasso U: Abullabergas Salix Alba
Född: 2006-02-26

Råttan är en ärtig liten tjej som man aldrig vet vad hon har för sig.

Hon lever upp till sitt namn Curse då hon har både glasögon och skor på sin tandtestarlista, till Råttans försvar så skedde detta när hon var valp. Råttan är alltid redo för lek och bus, hennes påhittighet går inte att ta miste på. Hon är väldigt följsam, lyhörd och fokuserad på matte. Råttan har en naturlig fallenhet för att ”gå fot” vilket hon gärna gör då det ibland kan resultera i godis, hon är inte dum… Detta har varit en stor hjälp i rallylydnadsträningen.

Den 26/4 2009 klarade Råttan sin tredje och sista öppenklasspår för championatet och är nu Svensk Viltspårschampion. Hon har ett snabbt tempo i spåret vilket gör att hon får lite tapter och ringar i vinklar men ångar på tills hon hittar spåret igen. Når det är skottprövningen i öppenklassen så blir hon överlycklig och får om möjligt ännu mer brottom i spåret.

Grytträningen fick en ganska sen start men hon har klarat karaktärs och anlagsprov i Sverige. I Danmark har Råttan ett 1a pris i enkelt gravprov och i Finland har Råttan gjort två C-prov. Det som Råttan saknar i lådproven är det där sista i skärpa men hon är envis som synden. Detta resulterade i att Råttan till slut efter många om och men klarade ett Grytanlagsprov så nu kan hon göra jaktprov istället.

Injagningen ovan jord började när Råttan var 9 månader och det gick jättebra. Det är en fröjd att släppa henne i skog och mark. Hon söker ut likt en ”skållad råtta” och sätter skällande fart på det som kommer i hennes väg. Finns det vilt i såten hittar hon det. Drevlängden beror mycket på vad hon får framför sej och hon driver med skall även i färska spår.

Grytjakten har även den funkat bra för lilla Råttan. Hon går villigt ner i naturgryt och har sprängt räv och fått ut grävlig. Tyvärr så har inte skyttarna varit lika bra som Råttan så ännu har det inte skjutits något grytlevande djur för henne.

På utställning har Råttan varit några gånger, med Ck och BT 4 som bästa resultat. Hon är lika lättvisad och har samma glada utstrålning som mamma Elvira.

Råttan har fått en ny karriär i livet, hon och matte tränar och tävlar rallylydnad. Först var matte för nervös så då fick Maria Lundberg tävla med Råttan men efter två tävligsstarter med matte så visar reslutaten att det går bättre med matte även om hon är jättenervös. Den 21/7 fick vi 95p på Simrishamns Bk tävlig och på Burlövs Bh den 25/8 fick vi 87p båda tävligarna med Kvalificerande reslutat. Nu är målet att göra en start till med  Kvalificerande resultat så Råttan får ännu en titel.

Råttan är mamma till Ground Workers F och G kull.